Μνημεία πολιτισμού και Αξιοθέατα στην Κέρκυρα

Μνημεία πολιτισμού και Αξιοθέατα στην Κέρκυρα

Το Παλαιό Φρούριο

Είναι Βυζαντινής κατασκευής του 8ου μ.χ αιώνα και περιέκλειε ολόκληρη σχεδόν την τότε μικρή μεσαιωνική πόλη που βρισκόταν μέσα σε αυτήν την φυσική προεξοχή γης.
Ο βράχος αυτός οχυρώθηκε τότε για να προστατεύσει την πόλη από τις πολυάριθμες επιδρομές του Μεσαίωνα.

Αργότερα οι Ενετοί έχοντας να αντιμετωπίσουν και την Τουρκική απειλή ενίσχυσαν τις οχυρώσεις, επέκτειναν τους προμαχώνες και μεγάλωσαν την τάφρο, τη γνωστή Κόντρα φόσσα που το χώριζε από τη στεριά αποκόπτοντας το τελείως, έτσι το έκαναν απροσπέλαστο δημιουργώντας τριπλή γραμμή άμυνας τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα.

Μέσα στο παλαιό φρούριο αργότερα οι Βρετανοί το 1840 έκτισαν την Δωρικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Τα περισσότερα κτίρια που υπήρχαν μέσα στο φρούριο σήμερα έχουν κατεδαφιστεί.

Άξια προσοχής είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες του Σαβορνιάν, του Μαρτινένγκο και του Μανδρακίου, οι πύργοι της ξηράς προς την πόλη και της θάλασσας πιο ανατολικά, το Αγγλικό νοσοκομείο και οι Αγγλικοί στρατώνες, ο πύργος του ρολογιού και ο φάρος.

Εξακολουθεί να υπάρχει η φυλακή που κατασκευάστηκε το 1786 από τους Ενετούς και η οποία επεκτάθηκε αργότερα από τους Άγγλους, το στρατιωτικό παρεκκλήσι, οι δύο Αγγλικοί στρατώνες του 1850, το στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα είναι το μουσικό τμήμα του Ιονίου πανεπιστημίου.

Στο φρούριο στεγάζονται σήμερα το ιστορικό αρχείο με πάνω από 6 αιώνες ιστορίας, η Βυζαντινή συλλογή με γλυπτά και εικόνες Βυζαντινής εποχής και η δημόσια βιβλιοθήκη.

Ακριβώς στην είσοδο του φρουρίου επί της οδού Αγωνιστών Πολυτεχνείου υπάρχει το άγαλμα του Πρώσσου στρατάρχη Σούλεμπουργκ, φτιάχτηκε από τους Ενετούς προς τιμήν του όταν αυτός απέκρουσε με επιτυχία την Τουρκική επιδρομή του 1716.

Σήμερα το φρούριο αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και οχυρωματικής τέχνης ενώ παράλληλα προσφέρει στον επισκέπτη την καλύτερη θέα της πόλης, του θαλάσσιου περάσματος ως την απέναντι στεριά όπως και των βουνών της Ηπείρου.

Το Νέο Φρούριο

Άλλο ένα δείγμα της μεγάλης οχυρωματικής ικανότητας των Ενετών, αλλά και ένα θαύμα αρχιτεκτονικής τέχνης που έχτισαν οι Ενετοί με την αναγκαστική εργασία των κατοίκων από το 1576 μέχρι και το 1645.

Τότε οι Ενετοί και με την μόνιμη Τουρκική απειλή για το νησί, έκριναν απαραίτητη την πλήρη οχύρωση της πόλης που είχε εν τω μεταξύ επεκταθεί και πολύ πιο πέρα από το παλαιό φρούριο.

Άρχισαν την κατασκευή του νέου φρουρίου πάνω στον λόφο του Αγίου Μάρκου που επεκτάθηκε νότια με τείχη και προμαχώνες φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα της Γαρίτσας, η Κέρκυρα πλέον βρίσκεται ολόκληρη μέσα σε τείχη, ήταν τότε που πήρε και το όνομα Καστρόπολη.

Για να γίνει το φρούριο, πέρα από την εξαντλητική εργασία των κατοίκων χρειάστηκε να κατεδαφιστούν περίπου 2000 σπίτια κυρίως εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η απέραντη Σπιανάδα.

Οι λόγοι που έγινε αυτό δεν ήταν μόνο για να βρεθούν οικοδομικά υλικά αλλά κυρίως αμυντικοί, οι Ενετοί ήθελαν να δημιουργήσουν μια μεγάλη νεκρή ζώνη μεταξύ του παλαιού φρουρίου και της πόλης πράγμα που θα βοηθούσε καλύτερα τα αμυντικά τους σχέδια.

Έτσι σήμερα η Κέρκυρα διαθέτει τη μεγαλύτερη ίσως πλατεία της Ευρώπης, την πασίγνωστη Σπιανάδα.

Στην είσοδο του φρουρίου δεσπόζει ακόμη το έμβλημα της Βενετίας, το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου ενώ μέσα στο φρούριο αξίζει να δει κανείς τις υπόγειες στοές, τα υδραγωγεία και τις αποθήκες πυρομαχικών.

Το φρούριο φιλοξενεί επίσης το Μουσείο Κεραμικής τέχνης, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γλυπτικής αλλά και συναυλίες και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Μέσα στο φρούριο υπάρχει και ο Ναυτικός σταθμός Κέρκυρας του πολεμικού ναυτικού.

Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

Επί Αγγλοκρατίας ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Adam το 1819 αποφάσισε να χτίσει ένα μικρό σπιτάκι, έτσι ίσα ίσα που να χωράει άνετα αυτόν και την οικογένεια του.Αλλά υπερέβαλε λίγο και αντί για σπίτι άφησε τελικά στην Κέρκυρα το Γεωργιανού ρυθμού υπέροχο αυτό ανάκτορο.Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Άγγλο Συνταγματάρχη Μηχανικό Sir George Whitmore (1775-1862) και είναι μεγαλοπρεπές αλλά και κομψό παρά το μεγάλο μέγεθός του.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτίριο ανακτόρων στην Ελλάδα μετά τα ανάκτορα του Όθωνα στην Αθήνα, δηλαδή τη σημερινή Βουλή.Η Δωρικού ρυθμού κιονοστοιχία της πρόσοψης διαθέτει δύο πύλες, την Πύλη Αγίου Μιχαήλ και την Πύλη Αγίου Γεωργίου, ενώ στον κήπο του δεσπόζει ο ανδριάντας του αρμοστή Frederick Adam έργο του Κερκυραίου γλύπτη Παύλου Προσαλέντη.

Εξωτερικά έχει ανάγλυφες παραστάσεις των Ιονίων Νήσων ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν δύο σειρές κιόνων Ιωνικού ρυθμού που περικλείουν την κεντρική αίθουσα, υπάρχουν σκηνές από την Οδύσσεια, ο πρώτος όροφος είναι διακοσμημένος με κίονες Κορινθιακού ρυθμού.Οι κύριες αίθουσες είναι τρεις: Η αίθουσα χορού, η αίθουσα του θρόνου και η αίθουσα των συμποσίων.

Το ανάκτορο στο παρελθόν στέγαζε την Ιόνιο Γερουσία και το τάγμα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου ενώ για μισό αιώνα ήταν η θερινή κατοικία της πρώην βασιλικής οικογένειας.Σήμερα έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως μουσείο Κλασσικών Αρχαιοτήτων ενώ σε αυτό το κτίριο έγινε η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής ένωσης το 1994.Το κτίριο δεσπόζει στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας επί της οδού Ηρώων Αγωνιστών Πολυτεχνείου και σήμερα στεγάζει επίσης το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης και τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Το κτίριο της Ιονίου Βουλής

Στη διασταύρωση των οδών Μουστοξύδη και Ναπολέοντος Ζαμπέλη βρίσκεται το κτίριο της Ιονίου βουλής.Στο χώρο αυτό σφυρηλατήθηκε η σταθερή θέληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την ένωση με την Ελλάδα και επικυρώθηκε τελικά με το ψήφισμα της Ιονίου Βουλής στις 23-9 του 1863.

Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον Ιωάννη Χρόνη το 1855 σε νεοκλασσικό στυλ και χαρακτηριστική είσοδο από Δωρικούς κίονες.Αναστυλώθηκε το 1978 και από τότε είναι η έδρα Μουσείου αφιερωμένου στους αγώνες για την ελευθερία των Επτανήσων.

Η Ιόνιος Ακαδημία

Η συμβολή των οδών Ακαδημίας και Καποδιστρίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της Άνω Πλατείας της Σπιανάδας ήταν επί Ενετοκρατίας μία από τις τότε εισόδους της πόλης.Εκεί οι Γενικοί Προνοητές της πόλης (έτσι τους έλεγαν τότε) Grimani και Correr φρόντισαν για την ανέγερση ενός κτιρίου σε μορφή Γ που θα χρησιμοποιούσαν για στρατώνες.Στους πρώην στρατώνες Grimani και Correr μεταφέρθηκε το 1841 το πανεπιστήμιο και από τότε λέγονται κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, στο κτίριο στεγάζονταν οι σχολές φιλοσοφικής, νομικής και ιατρικής ενώ αργότερα συστήθηκαν και η πολυτεχνική σχολή, η μαιευτική και η φαρμακολογία.

Η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο είχε ιδρυθεί ήδη από το 1823, μετά από ψήφισμα της Ιονίου βουλής και με τη βοήθεια του Λόρδου Φρειδερίκου Γκίλφορντ, και μέχρι το 1841 φιλοξενούνταν σε κυβερνητικό κτίριο μέσα στο παλαιό φρούριο.Το 1865 με την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το Ελληνικό βασίλειο φρόντισε αμέσως να ανταμείψει τους αγώνες και τον διακαή πόθο των Κερκυραίων για την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.

Έκλεισε το πανεπιστήμιο, απομάκρυνε τα εργοστάσια ηλεκτρισμού που ήδη λειτουργούσαν στην Κέρκυρα μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό τους στον Πειραιά.Βύθισε την Κέρκυρα στον πνευματικό και οικονομικό μαρασμό ολόκληρης της εκτός Αθηνών επικράτειας, στερώντας μας την πνευματική και πολιτιστική πρωτοπορία, καταδικάζοντας μας σε μια εκατονταετή καθυστέρηση.Μετά το κλείσιμο του πανεπιστημίου στο κτίριο στεγάστηκε η Δημόσια Βιβλιοθήκη, κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1943, αναστηλώθηκε το 1994.

Ανουντσιάτα, ένα Μνημείο πανευρωπαϊκής σημασίας

Στη συμβολή των οδών Ευγενίου Βουλγάρεως, Βραχλιώτη και Μοντσενίγου, στο κέντρο σχεδόν της παλιάς πόλης βρισκόνταν η Ανουντσιάτα, εκκλησία αφιερωμένη στόν Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στην Αγία Λουκία, ήταν η Καθολική Εκκλησία Λοντσιάδα όπως την ήξεραν οι Κερκυραίοι.

Το Αχίλλειο

The beautiful Achilleion(Achillion) Palace sits 10 km south of the city of Corfu and three km north of the village  of Benitses on the edge of Gastouri village.It was built at 1890 by Empress Elizabeth of Austria in a property originally owned by the philosopher and diplomat Petros Vrailas Armenis and replaced the former “Villa Vraila”.

Queen Elizabeth became known as the sad queen Sissi.She was the younger daughter of the Duke of Bavaria, and the Emperor of Austria, Franz Joseph, was told by his mother to marry her elder sister, but he fell in love with her instead.Elizabeth felt stifled by the very strict protocol, dominating mother in law, and the regimented life in Vienna, and appears to have suffered minor breakdowns and depression frequently.

She traveled extensively for her health, and this became almost manic following the suicide of her son Rudolf, who shot himself and his mistress in a suicide pact at a hunting lodge called Mayerling.Coming to Corfu she fell in love with the estate of the diplomat and philosopher Petros Brailas -Armenis, and he gave it to her.She then demolished the simple house and built the Achilleion Palace.She was well known in the vicinity, and much loved as she had a well dug in lower Gastouri which saved the women walking long distances to get good water.Once the palace was finished however she lost interest in it somewhat, and came less frequently to the island.

On a visit to Geneva she was assassinated by an Italian, who later said that he had gone to Geneva to kill a sovereign, and did not mind which one he killed, as long as he succeeded!Elizabeth was an exceptionally beautiful woman, and a skillful rider.

Ερείπια Βυζαντινού κάστρου στο Γαρδίκι

Στη δυτική ακτή κοντά στο Χαλικούνα και το χωριό Άγιος Ματθαίος υπάρχουν τα ερείπια του Βυζαντινού κάστρου του Γαρδικίου..

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται σε αυτό διάφορες εκδηλώσεις και κυρίως συναυλίες.

Δημοτικό Θέατρο

Στις αρχές του 20ου αιώνα αντικατέστησε το θρυλικό Nobile Teatro di San Giacomo (το οποίο μετατράπηκε σε Δημαρχείο).

Το κτίριο καταστράφηκε από βομβαρδισμούς της Λουφτβάφε το 1943 και μετά από αυτό κατεδαφίστηκε και ανακατασκευάστηκε ως ένα σύγχρονο τετραγωνισμένο κτίριο που δεν έχει καμιά σχέση με το όμορφο παλιό θέατρο. Βρίσκεται μεταξύ των οδών Νικόλαου Μάντζαρου και Σπύρου Δεσύλλα

Το Βρετανικό κοιμητήριο

Το Βρετανικό νεκροταφείο της Κέρκυρας, είχε ανοίξει σαν στρατιωτικό νεκροταφείο περίπου το 1855, εκεί υπάρχουν 13 τάφοι με θύματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.Οι 16 τάφοι από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ανήκουν ως επί το πλείστον σε θύματα από τις επιχειρήσεις καθαρισμού ναρκών στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Βρίσκεται λίγα μέτρα μετά την είσοδο στην οδό Κολοκοτρώνη στα αριστερά σας, αν έρχεστε από την οδό Μητροπολίτη Μεθοδίου.

Εβραϊκή συναγωγή

Στο κέντρο της Εβραϊκής συνοικίας της Κέρκυρας, υπάρχει από το 1800 και αποκαταστάθηκε προς τιμήν των 2000 Εβραίων της Κέρκυρας που στάλθηκαν στο Άουσβιτς και εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανδριάντες διαφόρων προσωπικοτήτων

Διάφορα αγάλματα κοσμούν την πόλη.Όπως το άγαλμα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ανάμεσα από το κτίριο της Ιονίου ακαδημίας και το παλαιό φρούριο.Το άγαλμα του πρώτου Βρετανού ύπατου αρμοστή της Κέρκυρας Σερ Τόμας Μέιτλαντ.Στην είσοδο του παλιού φρουρίου η προτομή του Πρώσσου Στρατάρχη Σούλενμπουργκ που ήταν ο υπεύθυνος της απόκρουσης της Τουρκικής πολιορκίας του 1715.Ο ανδριάντας του Λόρδου Γκίλφορντ, Βρετανού φιλέλληνα και κύριου υπεύθυνου για την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας.Όλα αυτά κοντά και γύρω από την πλατεία της Σπιανάδας.

Υπάρχει και ένας οβελίσκος (κολώνα) στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την λεωφόρο Δημοκρατίας προς τιμή του Αγγλου αρμοστή του 1835 Σερ Χάουαρντ Ντούγκλας ( Sir Howard Douglas ) που οι ντόπιοι την αποκαλούν κολώνα του Ντούγκλα.